Згідно з наказом Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації «Про проведення навчання кухарів закладів освіти» № 581-ОД від 10.11.2021 на базі ДНЗ «Шосткинський центр ПТО» 17.11.2021 відбулося короткострокове навчання кухарів закладів інституційного догляду та виховання дітей, дошкільної освіти. Навчання за програмою «Новітні підходи щодо організації харчування в закладах освіти» проходили 24 працівники закладів освіти Зноб-Новгородської селищної ради, Дружбівської міської ради, Шосткинської міської ради, Свеської селищної ради, Середино-Будської міської ради, Ямпільської селищної ради.

Відкрила захід директор ДНЗ «Шосткинський центр ПТО» Лазарєва Т.Ф., яка привітала присутніх і націлила їх на плідну роботу.

Навчання передбачало теоретичний і практичний блоки.

Із санітарним регламентом, змінами та доповненнями в організації харчування в закладах освіти присутніх ознайомили Ворона Т.В., начальник Шосткинського міськрайонного управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Сумській області, Романченко Н.А., головний спеціаліст і Корж А.М., фельдшер ДНЗ «Шосткинський центр ПТО».

Викладачі Дуплик Л.Г., Дорошенко О.М., Сєдова Т.П. розкрили актуальні питання в організації харчування дітей:
- Особливості приготування страв відповідно до збірника Є. Клопотенка.
- Складання меню.
- Використання сучасного технологічного обладнання.
- Використання щадних способів приготування страв для харчування дітей.
- Організація індивідуального харчування дітей з особливими дієтичними потребами.

Практична частина була організована в навчальних кухнях-лабораторіях закладу, де учасникам навчання були запропоновані майстер-класи з приготування страв: «Салат із капусти з зеленим горошком», «Суп болгарський зі сметаною», «Фалафель», «Курка по-італійські», «Пудинг з курятини», «Гратен "Зебра"», «Соус "Фруктовий"», «Компот з апельсинів». Майстер-класи проводили досвідчені майстри виробничого навчання: Сєдова Т.П., Зевако Т.М., Ошомок Т.І. Присутні ознайомилися з технологічним процесом приготування страв, порціонуванням й оформленням, а також провели дегустацію страв.

Завершилося навчання врученням сертифікатів.

Під час проведення навчання були вжиті відповідні протиепідемічні заходи.

Сподіваємося, що отримані знання та практичний досвід допоможуть учасникам впроваджувати у закладах освіти нові схеми харчування, спрямовані на збереження здоров’я дітей.